Kennis, tips en trivia over de wereld van ICT en applicatieontwikkeling.

Kom jij ons versterken?

Werken als front-ender, back-ender of UI/UX designer?

Vacatures >

Waarschuwing voor enorme ransomware uitbraak

ICT-oplossingen

Waarschuwing

Op 12 mei is er een uitbraak van van ramsomware gedetecteerd en op grote schaal, wereldwijd verspreid. De besmetting lijkt zich uit te breiden via phising e-mails.

De besmette computer zal via het netwerk andere computers in korte tijd proberen te infecteren. Op het moment dat de ransomware op uw computer actief is zal het alle bestanden versleutelen waardoor deze niet meer leesbaar zijn.

Met een decryptiesleutel kunnen de bestanden weer leesbaar gemaakt worden. Deze sleutel zal alleen afgegeven worden tegen betaling van 300 dollar (in bitcoins) per computer.Indien betaling niet binnen 3 dagen zal plaatsvinden, wordt het losgeld verdubbeld en na een week de decryptiesleutel niet meer afgegeven.

Bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn tot op heden nog geen meldingen bekend die duiden op een toename van ransomeware in Nederland. Wel waarschuwen zij alert te zijn op e-mails.

Wees alert op e-mail

Wij willen iedereen waarschuwen en alert te zijn op het openen van e-mail uit niet betrouwbare bronnen. Mocht u een e-mail of bijlage niet vertrouwen, open deze dan niet. Mocht u twijfelen, neem gerust  contact met ons op.

Hoe te voorkomen?

Wij adviseren uw computers altijd te voorzien van de laatste beveiligingsupdates om de kans op kwetsbaarheden zo klein mogelijk te houden. Daarnaast is het belangrijk bewust te zijn van de gevaren en hier ook uw collega's en/of werknemers bewust van te laten zijn.

Ik heb versleutelde bestanden, wat nu?

Schakel onmiddelijk al uw computers uit en neem contact met ons op. Wij zullen samen met u de impact onderzoeken en kijken naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen.

Helaas blijkt uit ervaringen met vorige, vergelijkbare, ransomeware aanvallen dat het opnieuw installeren van de computer en het terugzetten van een back-up de enige betrouwbare oplossingen zijn.

Bron: Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)