Wanneer kiezen voor een webapplicatie of mobiele app?

Wat is nu het beste? Een webapplicatie of een eigen mobiele app laten ontwikkelen? Om hierin een goede keuze te kunnen maken vergelijken we in deze blog een webapplicatie met een mobiele app. Wat zijn de voordelen van een webapplicatie tegenover die van een mobiele app? Na het lezen kun je betere afweging maken welke van de twee voor jouw situatie en doelen het meest geschikt is.

II

“Mobiele Apps zijn (deels) op de telefoon zelf geïnstalleerd,
voor Web apps is toegang via internetbrowser voldoende”

Lieneke Floor

Het onderscheid tussen een webapplicatie en een mobiele applicatie

Een webapplicatie of webapp is een programma dat een bepaalde functie vervult door te draaien op een webbrowser of webpagina. Ze hoeven dus niet geïnstalleerd te worden vanuit een app store, wel is een internettoegang nodig om te functioneren. Een webapplicatie is enorm snel en laagdrempelig te gebruiken. Voorbeelden van webapps zijn social media en internetbankieren. Een mobiele app heeft een hogere gebruiksdrempel. Deze moet eerst gedownload worden en geïnstalleerd worden vanuit de App Store of Play Store. Wel is een mobiele app offline te gebruiken en zijn er veel mogelijkheden om het gebruiksgemak te versimpelen, zoals directe integratie met camera, contacten, locatie en pushnotificaties.

In het kort is het verschil tussen een webapplicatie en mobiele app samen te vatten als: webapplicaties hebben een lagere gebruiksdrempel en een standaard gebruikservaring, mobiele applicaties hebben een hogere gebruiksdrempel, maar bieden meer opties voor personalisatie en gebruikersgemak.

Wat is een web- applicatie?

Wat is een webapp? Een webapp is een programma dat op een webserver draait en via de webbrowser kan worden benaderd. Dit betekent dat er een link wordt ingevoerd, waarna de gebruiker in de website app omgeving terecht komt. Bijvoorbeeld de webmail of een e-commerce site met betalingen en voorraadbeheer. Enige voorwaarde is dat de gebruiker internet heeft en beschikt over een browser. Doordat we een webapplicatie responsive bouwen, werkt het optimaal op alle schermgroottes: van desktop, laptop, tablet tot en met een smartphone. Een webapplicatie werkt platform onafhankelijk, wel dient deze per browser en platform geoptimaliseerd te worden.

5 voordelen van een webapplicatie

5 nadelen van een webapplicatie

Maak jouw bedrijfsprocessen efficiënter met webapplicaties

Webapplicaties bieden de gebruiker extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een klantportaal, offertemodule of planningssysteem. Zie hiervoor ook onze blog: ‘Maak je bedrijfsprocessen efficiënter met webapplicaties’ waarin we toelichten hoe webapplicaties van grote meerwaarde kunnen zijn voor jouw bedrijf én klanten.

Wat is een mobiele applicatie?

Bij een mobiele app hebben we het over een klein programma dat specifiek voor een software omgeving geschreven wordt. Dit stukje software moet gedownload en geïnstalleerd worden voor gebruik. Apps bieden het voordeel dat ze beter geïntegreerd zijn met de hardware en software van het toestel. Echter dient de mobiele applicatie dus wel apart ontwikkeld (en goedgekeurd) te worden voor iOS, Android en andere besturingssystemen. Een mobiele app kan betere gebruikservaring bieden door gebruik te maken van de native functionaliteiten van de smartphone, zoals de camera, microfoon, gps en vingerafdruk- of gezichtsscanner. Daarnaast kan een app push notificaties sturen en heeft het toegang tot de mediabibliotheek. Een mobiele app heeft geen internet nodig om te functioneren.

Het is vaak ook mogelijk om een applicatie te maken laten samenwerken met een bestaande website. Daarmee kan het gebruiksgemak verhoogd worden. Denk aan de app van “de winkel van ons allemaal” waarmee ze het online shoppen voor hun klanten makkelijk maken. Inloggen is niet nodig en met een paar klikken ligt het product in de winkelmanden wordt de volgende dag thuisbezorgd.

5 voordelen van een mobiele applicatie

5 nadelen van een mobiele applicatie

Wat is de beste keuze voor u?

Hopelijk is het onderscheid tussen een web applicatie en een mobiele applicatie nu een stuk helderder geworden. Welke geschikt is voor jouw bedrijf, is afhankelijk van het doel, het budget en de doelgroep. Een (duurdere) mobiele maatwerk applicatie laten maken is dus zeker niet altijd beter, een responsive web app ontwikkelen kan voor jouw situatie juist ook beter zijn. Bijvoorbeeld als je met jouw content een zo groot mogelijk bereik en doelgroep wilt bereiken. De investering voor de applicatie is vaak lager dan voor een mobiele applicatie, zonder al te veel beperkingen. Biedt je extra functionaliteiten die ook offline beschikbaar moeten zijn, waar accounts aangekoppeld zijn en waarbij gebruikersgemak een belangrijk onderdeel is? Dan is een mobiele applicatie ontwikkeling een betere keuze. We ondersteunen je graag in die beslissing.

De voor- en nadelen van webapplicaties en mobieleapplicaties

Klant Attack kiest mobiele applicatie

Om te beoordelen welke applicatie geschikt is, brengen we de vereiste en gewenste functionaliteiten in kaart. Zo hebben we voor onze klant Attack specifiek gekozen voor het ontwikkelen van een mobiele maatwerk applicatie. Dit omdat al hun bestrijders een handscanner als hardware gebruiken en ze zonder internet moeten kunnen werken. De bestrijders gebruiken hun PDA om de planning te kunnen bekijken, controles uit te voeren, bonnen af te laten tekenen en voor het uitlezen van barcodes. De applicatie verzamelt alle data en synchroniseert deze met de centrale applicatie zodra er wel internetverbinding is.

Experts geven advies

Natuurlijk zijn er nog veel meer argumenten, voor- en tegens te benoemen. Wil je een weloverwogen beslissing maken tussen een webapp of een mobiele app ontwikkelen? Plan dan een afspraak in met Let’s Develop. We geven je graag een demonstratie waarin de verschillen direct duidelijk worden.

DIGITAAL
INNOVEREN?

Meer weten wat wij voor jouw business kunnen betekenen?
Deel jouw wensen met ons

Start intake