Verbeter de klantervaring en uw verkoopproces met een product configurator.

Hoe produceert u zo efficiënt mogelijk een zo individueel mogelijk product? Het antwoord is: met een online product configurator. Dit is een webbased maatwerk software tool waarmee u klanten de optie biedt om zelf producten samen te stellen. U zet daarmee de klant(wens) centraal, besteedt een deel van het verkoopproces uit en vermindert foutmarges en productiekosten. Driedubbele winst. In deze blog meer over de werking en mogelijkheden van product configurator software.

Klanten verwachten steeds vaker een persoonlijkere online klantbeleving. Zie ook onze blog over klantportalen, de volgende stap in digitalisering en klantbeleving. Op het moment dat het hen past willen klanten 24/7 kunnen bestellen en laten leveren volgens hun persoonlijke voorkeuren. Was eerder het produceren van orderunieke producten gecompliceerd, duur, tijdrovend en foutgevoelig, door digitale innovatie in de Smart Industrie kunnen fabrieken inmiddels flexibel enkelstuks produceren voor de prijs van een massaproduct. Dit mede dankzij een online product configurator.

 

Uniek product samenstellen met configurator

Met een product configurator kan de eindgebruiker zelf zijn eigen unieke product samenstellen uit een grote hoeveelheid opties en varianten die aansluit op zijn behoefte. Een product configurator voorziet in deze behoeften en helpt bedrijven de grotere complexiteit van productvariabiliteit te beheren. Nadat de klant zijn bestelling heeft geconfigureerd (denk aan keuze in kleur, materiaal, afmeting, afwerking en personalisatie), worden de kosten ook al direct berekend door de applicatie, waarna dit klantunieke product direct flexibel geproduceerd kan worden.

De druk voor de maakindustrie neemt toe: om aan klantverwachtingen te voldoen moeten fabrikanten een groter en veelzijdiger aanbod bieden en sneller leveren. Een product configurator maakt dit mogelijk én betaalbaar.

Miljoenen productvarianten? Geen probleem!

Met een online product configurator kan de klant zelf het product samenstellen of ontwerpen. Neem een drukkerij als voorbeeld met als product briefpapier. Er zijn dan veel opties om uit te kiezen: het formaat (van A6 tot A0), de bedrukking (enkelzijdig, dubbelzijdig, PMS kleur of fullcolour etc), het materiaal (Bankpost wit, biotop, etc), het gewicht (80, 90 grams, etc) eventuele boorgaten (geen, 2 of 4 gaten) en overige opties zoals het bundelen per 100 of 200. Zo heeft een “simpel” product als briefpapier al snel 3000 mogelijkheden. Een product configurator zorgt ervoor dat al deze combinaties digitaal in een ERP pakket en/of webshop kunnen worden beheerd door bijvoorbeeld Drukwerkdeal.nl. En mocht het materiaal bankpost wit 90 grams niet beschikbaar zijn? De product configurator zorgt er dan voor dat de klant deze combinatie dan ook niet kan maken.

Voordelen voor de klant

Personaliseren is een grote trend – kijkt u maar naar uw eigen privéleven. Maatwerk (mass customization) is in opkomst. Bij fysieke producten en in de (online) dienstverlening. Dankzij een zogenoemde productconfigurator stelt u zelf met een paar simpele klikken uw favoriete auto of fiets samen, bestelt u gordijnen op maat en ontwerpt u uw eigen fotoboek online. U selecteert uw voorkeur, ziet meteen de prijs meeveranderen bij een keuzewissel en rondt de koop af via het winkelwagentje. Doordat een product configurator ook vaak een visuele tool is, ziet u als klant direct het eindresultaat in 2D of 3D. Dit voorkomt teleurstelling en reclamatie achteraf. U wist immers wat u kon verwachten.

  • Personalisatie van producten
  • Door klant zelf samen te stellen
  • 24/7 te configureren en te bestellen
  • Snel inzicht in opties en kosten
  • Live / realtime preview van product

Klanten zien precies wat ze kopen en ze kopen wat ze zien!

 

Voordelen voor de organisatie

Een productconfigurator levert naast waarde voor de klant ook veel voordelen op voor de organisatie: het zorgt voor tijdsbesparing, kwaliteitsborging en foutenreductie. Ook kan er flexibel (kleine series en enkelstuks) en op bestelling (in plaats van voorraad) geproduceerd worden. De kans op fouten is kleiner omdat het een geautomatiseerd proces is. Een groot deel van het verkoopproces wordt immers door de klant zelf uitgevoerd en gecontroleerd. Met een product configurator benut u de kracht van internet als verkoopkanaal. De organisatie kan zelf voorafgaand bepalen welke configuraties de klant wordt aangeboden, zonder dat een verkoper hier zelf een offerte of tekening voor hoeft te maken. Hierdoor worden de kosten gedrukt, is de orderbehandeling korter en de time to market versnelt. Kortom een product configurator vereenvoudigt het gehele verkoopproces.

  • Tijdbesparing
  • Kwaliteitsborging
  • Foutenreductie
  • Flexibel produceren
  • Optimaal verkoopproces

Til klantbeleving naar een nog hoger niveau Niet onbelangrijk: een product configurator versterkt de klantenbinding en verhoogt de conversie. Slim en snel inspelen op de wensen van de klant onderscheidt u van concurrenten.

 

Automatiseren van processen

Netzozeker kan de product configurator software zo voor u op maat ontwikkelen dat alle producten, onderdelen en mogelijke combinaties in het systeem zijn opgenomen, waardoor het aanbod aan de voorkant van de website juist en volledig is. Ook kan de productconfigurator zodanig gekoppeld worden zodat productieprocessen geautomatiseerd worden. Denk hierbij aan een koppeling met CRM, ERP en verzendsysteem. Een product-configurator stelt u in staat om snel, flexibel en goedkoop productinformatie beschikbaar te stellen binnen de gehele supply chain.

 

Product configurator is software op maat

De experts van Netzozeker hebben veel ervaring in het ontwikkelen van product configurator software. Deze software wordt op maat ontwikkeld, geheel afgestemd op uw bedrijfs- en/of productieproces. De eerste stap is een business software analyse zodat we inzicht krijgen in uw processen, producten en of diensten. We beschrijven onder meer: wat is standaard? Wat is speciaal? Wat is routinematig werk binnen de bedrijfsprocessen? Wat zijn de patronen? Als de basisstructuur goed in kaart is gebracht zetten we deze met maatwerksoftware om in technische regels voor de productconfigurator. Wij verzorgen de implementatie en richten de configurator volledig voor u in. Bovendien kunnen we de configurator koppelen aan uw huidige systemen, waardoor u alle gegevens eenvoudig binnen handbereik heeft. Ook zorgen we er voor dat de configurator eenvoudig te onderhouden is en dat het
mogelijk is om nieuwe modules of opties toe te voegen. Zo bent u altijd gereed voor de toekomst. We laten u graag een demo zien onder het genot van een goede kop koffie. Wanneer komt het u uit?

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP