5 signalen om software te laten nabouwen en 5 valkuilen die u hierbij moet voorkomen

Laatst nog, belde een ondernemer Netzozeker in paniek op. Zijn bedrijf lag plat! Een deel van de productie draaide nog op verouderde software en die had het opeens begeven. Weg gegevens! Na veel uitzoekwerk heeft Netzozeker het systeem weer werkend gekregen. Pff, wat een opluchting! Natuurlijk hebben we daarna zijn softwarepakket slim nagebouwd. Deze situatie toont aan dat u nooit te lang moet doordraaien op oude software. In deze blog 5 signalen waaraan u kunt herkennen dat uw bedrijf toe is aan het vernieuwen van software. Én 5 valkuilen waar u op moet letten bij het nabouwen van software.

 

5 signalen dat het tijd is om te investeren in nieuwe software

We beginnen met de 5 signalen dat het tijd is voor uw bedrijf om te investeren in het moderniseren van software. Bijvoorbeeld door deze te vernieuwen met slim nabouwen.

  1. Het onderhoud van uw huidige softwarepakket is gestopt.
  2. Er zitten bugs in uw huidige softwarepakket die niet hersteld kunnen worden.
  3. Uw softwarepakket voldoet niet meer aan de (wettelijke) eisen.
  4. Uw softwarepakket is niet device onafhankelijk.
  5. Uw softwarepakket kan geen andere processen ondersteunen.

 

Hacks zijn grootste nachtmerrie voor ieder bedrijf

Natuurlijk zijn ook ergernissen als een traag pakket, onnodige extra handelingen door dubbele en handmatige invoer, datavervuiling, gebrek aan inzicht en overzicht al voldoende redenen om te investeren in uw verouderde software. Maar hacks vormen uiteraard wel de grootste nachtmerrie voor ieder bedrijf. Cybercriminelen maken handig gebruik van verouderde software: 99,9% komt door het gebruik van oude / niet geüpdate software. Zo kan het onderliggende besturingssysteem vaak ook niet meer geüpdatet worden als het onderhoud van het huidige softwarepakket is gestopt. Het is wel eens voorgekomen dat een klant van Netzozeker niet doorhad dat zijn pakket volledig gehacked was en compleet uitviel. Hiermee waren alle data verloren. Belangrijkste tip die wij u dan ook kunnen geven is: voorkomen is beter dan genezen. Alleen actuele en geüpdatete software beschermt uw bedrijfsgegevens afdoende tegen beveiligingsrisico’s.

Herkent u één of meerdere van de signalen dat het de hoogste tijd is om uw software te vernieuwen? Dan kunt u nieuwe software laten ontwikkelen, maar ook uw oude software slim laten nabouwen volgens de eisen van deze tijd. Hierbij worden de functionaliteiten van uw bestaande software overgenomen en waar gewenst nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zie ook de blog “Software nabouwen voor dummies”, waarin Netzozeker stapsgewijs uitlegt hoe slim software nabouwen werkt. De grootste valkuil hierbij is, zeker als de nood hoog is, om dit te snel te willen. Spoed heeft namelijk vaak negatieve gevolgen. Dit geldt ook bij software herbouwen. Snel willen opleveren leidt vaak tot minder veiligheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

 

Netzozeker behoedt u graag voor de volgende 5 valkuilen bij het nabouwen van software;

Valkuil 1: De scope is te klein

Een gevaarlijke valkuil is het oplossen van uw problemen op de korte termijn maar geen rekening houden met de lange termijn. Richt u zich alleen op het probleem dat u direct ervaart, dan laat u wellicht kansen voor nieuwe functionaliteiten of verbetering door slimme applicatie koppelingen liggen. Daarnaast houden de meeste mensen niet van verandering. Het idee dat ze de manier waarop ze altijd dingen hebben gedaan moeten loslaten, schrikt hen af en levert weerstand op. De betrokken mensen bij de implementatie moeten dus in staat zijn buiten de kaders te denken en beseffen dat de schermen en knoppen niet hetzelfde hoeven te zijn als in uw oude systeem, maar dat het belangrijker is dat uw bedrijfsproces efficiënt verloopt.

Zo behoedt Netzozeker u bij deze valkuil bij software nabouwen
Om tunnelvisie te voorkomen denkt Netzozeker als externe adviseur graag met u mee. We zijn op de hoogte van de laatste technologie, digitale innovatie en de nieuwste trends. We kijken ook meteen naar alle koppelmogelijkheden met andere applicaties, zodat uw bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk worden ingericht, maar u ook gegevens kunt uitwisselen met ketenpartners. Met onze bedrijfskundige en technische expertise overzien we het grote geheel. Dit stelt u als opdrachtgever in staat om onderbouwde beslissingen te nemen.

 

Valkuil 2: De scope is te ruim

Als de scope te groot wordt, kan het budget voor het project niet meer toereikend zijn. Mocht dit bij u voordoen, dan adviseren wij u om hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. Kies voor urgente zaken die ook belangrijk zijn voor uw bedrijfsproces. En kijk kritisch of de musthaves ook niet eigenlijk nice-to-haves te zijn zodat u voorkomt dat u te veel tijd besteed aan verkeerde prioriteiten. Ook kunnen teveel veranderingen tegelijk uw implementatie belemmeren. Er kunnen problemen ontstaan omdat alles tegelijk wordt vernieuwd of omdat u met meerdere vestigingen tegelijk live wil gaan. Vaak is dit veel meer dan uw organisatie aan kan. In veel gevallen is het dan ook beter om met de applicatie op één of twee afdelingen of bedrijfsonderdelen live te gaan. En uiteraard goed te testen.

Zo behoedt Netzozeker u bij deze valkuil bij software nabouwen
De specialisten van Netzozeker kunnen met hun expertise snel inzicht in en overzicht verwerven van de knelpunten en potentiële verbeteringen binnen uw organisatie. Wij begrijpen de bedrijfsprocessen uit uw oude systeem, maar nog veel belangrijker, snappen waarom deze bedrijfsprocessen zo lopen. Hierdoor kan Netzozeker u uitstekend adviseren waar verbeteringen te behalen zijn. Om zoveel mogelijk verstoringen als gevolg van de implementatie te voorkomen kiezen we voor een geleidelijke migratie. Wij testen alle functionaliteiten en live data eerst uitgebreid in een ontwikkelomgeving en kunnen systemen ook nog een periode naast elkaar laten draaien. Hiermee zorgen we voor een naadloze overgang van oude naar nieuwe software.

 

Valkuil 3: De scope is onduidelijk

Haastige spoed is zelden goed. Voorkom dat door de urgentie het project niet goed afgebakend en de doelen niet goed bepaald worden. Zorg ervoor dat de reikwijdte van het project goed gedefinieerd is. Alleen dan kunt u de scope bewaken en scope creep voorkomen. Een scope creep is een ongecontroleerde groei in de scope van een project. Hierdoor investeert u geld en tijd in zaken die niet op de planning stonden omdat de scope langzaam en bijna ongemerkt uitbreid. Dit zorgt voor een hogere doorlooptijd en hogere kosten door meerwerk.

Zo behoedt Netzozeker u bij deze valkuil bij software nabouwen
Een goede voorbereiding is een belangrijke succesfactor bij software moderniseren. Om het succes van ons project te verzekeren is het is noodzakelijk om de projectscope goed te bepalen. Daarom is onze werkwijze dat we starten met een inventarisatie waarbij we samen vaststellen waar we naar toe willen gaan, wat het doel is, wat de knelpunten zijn en wat beter kan. Zo krijgen we een goed beeld wat de software moet gaan doen. Nu en in de toekomst. Met het vaststellen van de projectscope is het ‘wat, hoe, waarom’ en tijdlijn van een project duidelijk. Doordat wij volgens een iteratief proces ontwikkelen, dus stapsgewijs, komen afwijkingen meteen aan het licht. Dit voorkomt verrassingen. Als een opdrachtgever Netzozeker vraagt om een beetje af te wijken van de scope, dan wijzen we altijd op deze valkuil en zorgen we dat we eerst de afgesproken features en userstories afronden.

 

Valkuil 4: Gebrek aan kennis

Het software bouwen vergt ook tijd en energie vanuit de organisatie. Een veel voorkomende valkuil die we helaas veel zien is de toewijzing van het verkeerde type persoon aan het project. Bijvoorbeeld jongeren, minder ervaren werknemers met een lager uurtarief. Maar helaas ontbreekt het ze aan inzicht in de bedrijfsprocessen, de strategische doelstellingen van uw bedrijf en marktontwikkelingen. Daar hangt natuurlijk wel een groot deel van het succes vanaf. Voorkom een tunnelvisie en bedenk u daarbij dat u met een goede projectstart en kennis van zaken juist veel tijd bespaart en u meer haalt uit uw investering.

Zo behoedt Netzozeker u bij deze valkuil bij software nabouwen
Met onze bedrijfskundige en technische expertise kunnen onze ervaren specialisten goed met u meedenken en sparren: van business analyse voor software knelpunten, realisatie tot implementatie. Wij kijken met een frisse blik naar uw organisatie en zien snel hoe u uw bedrijfsprocessen kunt optimaliseren met software. Slimme oplossingen die bijdragen aan het succes van uw bedrijf en zich op korte termijn terugverdienen.

 

Valkuil 5: Niet of te weinig testen

Val niet in de valkuil om door de haast zonder testen en acceptatietesten naar de livegang te gaan. We begrijpen heel goed wat er op het spel staat. U wilt uw software inrichten en er zo snel mogelijk gebruik van maken. U investeert er niet voor niets in. Maar testen misschien wel het belangrijkste onderdeel is van het proces en voorkomt problemen. Technisch en functioneel omdat het testen dwingt om processen van A-Z te doorlopen, Er wordt altijd wel iets over het hoofd gezien. Een goede testfase voorkomt teleurstellingen, frustratie, uitloop en extra kosten. Het laten testen door eindgebruikers zorgt er ook voor dat zij feeling krijgen met de software en de (nieuwe) manier van werken.

Zo behoedt Netzozeker u bij deze valkuil bij software nabouwen
Netzozeker kent de waarde van testen. Het is bepalend voor het resultaat. We leveren nieuwe applicaties dan pas op als er tijdens het testen geen enkele kwetsbaarheid meer wordt geconstateerd. We leveren daarnaast altijd standaard op met een Web Application Scan, met deze veiligheidsscan testen wij de applicatie uitvoerig tegen de meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Dit samen leidt tot het succesvol in gebruik nemen van de software. Doordat we webbased bouwen is de software goed te onderhouden en kan in de cloud draaien op diverse platformen. Uiteraard houden we daarna uw software feilloos up to date op onze eigen hostingplatform en met onze Netzozeker-heid: onze beheer- en servicepakketten

Netzozeker heeft in deze blog 5 signalen over verouderde software op een rijtje gezet. Herkent u één van deze signalen dan is het de hoogste tijd om te breken met verouderde bedrijfssoftware.

 

Wilt u eigenlijk allang uw software vernieuwen,
maar ziet u op tegen de tijd en kosten?

Er is geen enkele reden om tegen het vernieuwen van uw software op te zien en dit daarom uit te stellen. Netzozeker zorgt ervoor dat de scope helder is en kan daardoor met vaste prijzen en doorlooptijden uw nieuwe software voor u ontwikkelen. Dat is Netzozeker.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP