5 redenen om klanten en leveranciers jouw eigen API aan te bieden.

In de eerdere blog “Zijn jouw informatiesystemen al aan elkaar gekoppeld?” hebben we toegelicht wat een API koppeling is en wat de voordelen zijn van zo’n Application Programming Interface. Zo kun je efficiënter werken en is de kans op fouten klein omdat dubbele invoer niet meer nodig is. Naast tijdwinst maakt een API ook een betere samenwerking mogelijk. Je kunt namelijk met een API ook jouw data beschikbaar maken voor systemen van jouw klanten, partners of leveranciers. Daar is voor jou als organisatie dus ook veel winst te behalen! In deze blog vertellen wij je waarom en hoe.

Met een API is het mogelijk om jouw gegevens te delen met klanten of leveranciers. Zo kun je productgegevens aan jouw klanten ontsluiten, maar je kunt jouw klanten ook direct (geautomatiseerd en op veilige wijze) orders in jouw interne systeem laten plaatsen. Hierdoor kun je er voor zorgen dat jouw eigen bedrijfsproces een integraal onderdeel is van de bedrijfsprocessen van anderen.

5 redenen om een API aan te bieden aan uw klanten en leveranciers

API integreert diensten

Stel: jouw productiebedrijf heeft een goedlopende webshop. Uiteraard is deze inmiddels naadloos gekoppeld aan jouw ERP systeem , wellicht wel door Let’s Develop. In jouw webshop verkoop je echter ook producten van leveranciers waarbij het aanbod verandert, voorraden bijgehouden moeten worden of prijzen aangepast. Met een API kunnen deze gegevens direct gekoppeld en dus automatisch aangepast worden in jouw webshop. Ideaal toch?

Een ander concreet voorbeeld is onze klantcase van textieldrukkerij Brezo, onderdeel van Print.com. Door de API koppeling die Let’s Develop heeft ontwikkeld kunnen zowel klanten van Brezo als Print.com zelf vanuit hun eigen applicatie de orders nu automatisch digitaal inschieten en de actuele status van hun opdrachten checken. Hier dient een API als toegangspoort naar de webshops van Brezo. De slimme koppeling heeft immers ook een ketenintegratie mogelijk gemaakt waarmee de onderlinge dagelijkse processen meteen op elkaar zijn afgestemd.

Ecosysteem rondom jouw dienstverlening

Ontsluiting van jouw data via een API biedt dus veel kansen, voordeel en gemak voor zowel jou, jouw klanten als partners. Met het bieden van een eigen API aan jouw klanten en leveranciers kunnen zij immers meer uit jouw diensten halen. Je kunt hiermee nieuwe verdienmodellen realiseren en beter samenwerken. Derden kunnen zich op jouw API’s aansluiten, waardoor zich als het ware een ecosysteem van applicaties vormt rondom jouw dienstverlening. Op die manier creëer je meerwaarde.

DIGITAAL
INNOVEREN?

Meer weten wat wij voor jouw business kunnen betekenen?
Deel jouw wensen met ons

Start intake

Dit zijn de voordelen om jouw API te delen met derden.

1. Je creëert nieuwe distributiekanalen en een groter (klant)bereik

Met het inzetten van API’s kunnen geheel nieuwe distributiekanalen eenvoudig worden ontsloten. Denk aan digitale kanalen als webshops van derden, e-commerce kanalen, google shopping, product & prijsvergelijkers, affiliaties, importeurs en internationale distributeurs. Het order- en facturatieproces naar deze partijen kan gewoon via de bestaande applicaties plaatsvinden.

2. Je creëert waarde voor jouw partners

Met een API hebben jouw partners direct toegang tot realtime informatie. Hiermee ben je onderdeel van hun keten en creëer je voor hen een meerwaarde die zij vervolgens weer direct aan hun klanten kunnen bieden. Zo kunnen dankzij jouw API bijvoorbeeld optimale klantervaring bieden door hun klanten de exacte productie- en leverdatum door te geven.

3. Je creëert nieuwe bedrijfsmodellen

Je kunt nieuwe businessmodellen creëren door informatie en diensten middels een API aan te bieden aan jouw klanten en partners. Zoals Product as a Service (PaaS) diensten. Denk aan een fotodrukkerij die externe partijen stimuleert om hun eigen applicaties te integreren via een API. Dit zodat het voor gebruikers veel gemakkelijker wordt om fotoprints te bestellen vanuit de apps die ze al gebruiken.

4. Je creëert snellere externe ontwikkeling en innovatie

Door jouw diensten met een API beschikbaar te stellen aan derden kunnen zij jouw diensten integreren in hun dienstverlening. Hierdoor ontstaan nieuwe diensten en producten op de markt waar je onderdeel van uit maakt als ketenpartner. De ontwikkelingen en digitale transformatie zal samen met partners veel sneller verlopen dan als je de enige investeerder bent.

5. Je creëert een betere concurrentiepositie

Met het aanbieden van jouw eigen API voeg je waarde toe aan bestaande services en verhoog je de klanttevredenheid. Tevens verlopen inkoop, verkoop en het doorgeven van informatie automatisch. Dit voorkomt handwerk en komt ten gunste van jouw kostprijs en daarmee ook jouw concurrentiepositie.

API’s versnellen digitalisatie

Gebruik API’s om jouw business te versnellen, nieuwe klanten te bereiken en te innoveren. API’s versnellen jouw digitalisatie. Dit is van levensbelang voor bedrijven die niet de boot willen missen in deze 24×7 economie, waarin alles steeds sneller gaat en daardoor just-in-time levering aan leveranciers en klanten, voorspelbaar produceren en betrouwbare data steeds belangrijker zijn. Zorg dus voor procesintegratie door jouw systemen te koppelen en beschikbaar te stellen voor jouw klanten en leveranciers.

In de digitale economie is integratie en samenwerking tussen platforms en applicaties essentieel voor succes. Ontdek hoe je het jouw klanten nog gemakkelijker maakt met de integraties van jouw eigen API. Wil jij jouw data voor derden aanbieden? Let’s Develop bouwt een API die dit mogelijk maakt.

Let’s Develop vertelt je graag meer over een API koppeling laten maken en het aanbieden van eigen data. Telefonisch of via e-mail.

Met welke systemen kunnen jullie koppelen?

Wij kunnen met bijna alle ERP systemen koppelen, de meest gangbare zijn Afas, Exact, Afas, Unit4, Ridder IQ, Plan de Campagne (Bemet), Proteus ERP, Trimergo, Dynamics of SAP. Staat jouw ERP leverancier hier niet bij, geen paniek. Bijna alle ERP systemen van deze tijd kunnen naadloos gekoppeld worden

In de meeste gevallen heeft uw ERP pakket een API om te kunnen koppelen met andere software. Deze is echter vaak niet geschikt om aan uw klanten en leveranciers aan te bieden. Wilt u uw data wel beschikbaar stellen aan derden, dan is ons advies om een eigen API te laten ontwikkelen die gekoppeld kan worden aan de API van uw ERP pakket. lees verder >>

De kosten om een API te ontwikkelen variëren enorm. De prijs is afhankelijk van meerdere factoren zoals de pakketten waarmee de API moet praten. 

Veel gegeven antwoorden.

Heb je nog vragen over API’s, over het koppelen van software of over applicaties koppelen? Wij hebben voor jou een aantal vragen en antwoorden op een rijtje gezet op onze vraag en antwoord pagina.  lees verder >>